Ο Κυριαζής Νικολέρης, πρωτοψάλτης, μελοποιός και καθηγητής  της Βυζαντινής Μουσικής, γεννήθηκε στο Ανήλιο του Πηλίου στις 16 Φεβρουαρίου το 1937.

Γονείς του ο κος Πανταζής και η κα Δήμητρα.

Τα πρώτα του ερεθίσματα με τη Βυζαντινή μουσική τα δέχθηκε από τον παππού του Κυριαζή που ήταν ιεροψάλτης στο Ανήλιο στη ηλικία των 6 ετών.

Μαθήματα Βυζαντινής Μουσικής και πρακτικής παιδείας άρχισε στα 14 χρόνια του, στον διακεκριμένο πρωτοψάλτη και δάσκαλο κ. Τρύφωνα Γερόπουλο.

Μετά από έξι χρόνια μαθητείας διορίζετε ως Λαμπαδάριος του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Αγριάς, θέση στην οποία παρέμεινε μέχρι και την στράτευσή του.

Με τη λήξη των στρατιωτικών του υποχρεώσεων επανέρχεται στο ίδιο αναλόγιο για τρία χρόνια.

Από το 1965 κι έπειτα  διορίζετε διαδοχικά πρωτοψάλτης στον Ιερούς Ναούς της Υπαπαντής του Κυρίου στο Διμήνι του Βόλου, στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στο Στεφανοβίκειο Βόλου και το 1969  στο αναλόγιο του Αγίου Παντελεήμονος Ορφανοτροφείου Βόλου και Αγίων Θεοδώρων Βόλου.

Παντρεύτηκε την κ. Μαρία με την οποία απέκτησαν και τα τρία τους παιδιά την Δήμητρα τον Πανταζή και τον Γιώργο.  

Πλάι στον Μανώλη Χατζημάρκο αποκτά το πτυχίο και το δίπλωμα στη Βυζαντινή Μουσική από το Ελληνικό Ωδείο Αθηνών με βαθμό άριστα.

Παράλληλα σπουδάζει και την ευρωπαϊκή μουσική (αρμονία – σολφέζ – dikteιστορία και μορφολογία της μουσικής) με καθηγητή τον κ. Χαράλαμπο Κεχαΐδη  στο Ελληνικό Ωδείο Βόλου.

Αναλαμβάνει το Δεξιό αναλόγιο του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Παναγιάς μας της Ευαγγελίστριας τον Αύγουστο του ’89 διευθύνοντας ταυτόχρονα και τον πρότυπο βυζαντινό χορό του Ναού για δώδεκα χρόνια.

Στην μακρόχρονη πορεία του καταγράφονται μεγάλες στιγμές.

Μερικές από αυτές είναι:

-Το πρώτο βραβείο στο διαγωνισμό Βυζαντινής Μουσικής Θεσσαλονίκης και το δεύτερο βραβείο στο διαγωνισμό Βυζαντινής Μουσικής Λιβαδειάς, με την Χορωδία των "Δώδεκα Αποστόλων"

-Η διεύθυνση της Χορωδίας του Συλλόγου των Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος

«Άγιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», κατά την έλευση  του οικουμενικού Πατριάρχη κυρού Δημητρίου του Α΄ στις 28 Σεπτεμβρίου το 1990 στο Ναό μας.

Με την ίδια χορωδία έψαλε στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία ιερουργούντος του Μακαριωτάτου  Πατριάρχη Αλεξανδρείας κυρού Παρθενίου του Γ΄ το Νοέμβριο του ’90 επίσης στο Ναό μας.

Ο αγαπητός μας δάσκαλος είναι το ζωντανό παράδειγμα φιλομάθειας για όλους τους μαθητές του.

Παρ’ όλη την αναγνώριση, συνεχίζει και ολοκληρώνει την παιδεία του στην Ευρωπαϊκή μουσική λαμβάνοντας το πτυχίο Αρμονίας το ’92 και το πτυχίο Αντίστιξης το ’94 με καθηγητή τον διακεκριμένο μαέστρο κ. Γιάννη Καρκάλα.

Διετέλεσε διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Μητροπόλεως Λαρίσης και Τυρνάβου και καθηγητής στη σχολή της Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς μας Μητροπόλεως, καθώς επίσης στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου, στο Ωδείο Καρκάλα και στο Ελληνικό Ωδείο Βόλου.   

Οι μαθητές του είναι κληρικοί, πρωτοψάλτες, λαμπαδάριοι, αλλά και πολλοί καθηγητές στη μέση εκπαίδευση.

Ως συγγραφέας έχει να επιδείξει τα εξής έργα:

-Σολφέζ Βυζαντινής Μουσικής.

-Ισοκράτημα - Οργάνωση Βυζαντινής χορωδίας.

-Οι Συγχορδίες της Βυζαντινής Μουσικής με τις συνηχήσεις τους.

-Θεωρητικόν Βυζαντινής Μουσικής.

-Βυζαντινό Ορατόριο «Βυζαντινή Ημέρα»  σε ποίηση Θανάση Ευσταθίου.

-Ο ασματικός Εσπερινός του 4ου μετά Χριστόν αιώνα.

-Της Ακολουθίας του Αγίου Χρυσοστόμου Επισκόπου Σμύρνης.

-Μελοποιία της Ακολουθίας  του Αγίου Ιωάννου του Κουκουζέλους.

-Μελωδικά απανθίσματα της Ακολουθίας του Εσπερινού.

-Μελοποίηση τραγουδιών της Σμύρνης σε ποίηση Χρύσας Ξαγοράρη Ποιητική συλλογή "Με τα μάτια της ψυχής"

Επίσης προετοιμάζονται:

-Μορφολογία της Βυζαντινής Μουσικής

-Οι οκτώ τρόποι Βυζαντινής Μουσικής.

-Βυζαντινή Λειτουργία